Розповідаємо про найпопулярніший у світі вітамін – вітамін С.
Вітамін С, або аскорбінова кислота, виконує багато важливих функцій в організмі:
зміцнює імунну систему, тому що підтримує її клітинну функцію;
сприяє виробленню колагену та загоєнню ран, діє як антиоксидант для захисту клітин від пошкодження вільними радикалами;
допомагає краще засвоювати залізо з їжі.
«Вітамін С – сильний антиоксидант, а низький рівень цього вітаміну пов'язаний із порушенням здатності думати та запам'ятовувати», – повідомляє українська лікарка-дієтологиня Катерина Толстікова у своїй Школі Здоров'я.
Він допомагає зменшити ризик захворювань серця. Також може знижувати високий рівень поганого холестерину та тригліцеридів у крові.
Тіло людини не може самостійно синтезувати вітамін С. Але ми можемо отримати його з їжі!
Денна норма вітаміну С для дорослих становить 90 мг.
Найкращі джерела вітаміну С
великий жовтий болгарський перець – 380% денної норми
56 грамів чорної смородини – 113% ДН
1 середній апельсин – 92% ДН
1 середній мандарин – 26% ДН
100 г полуниці – 62% ДН
1 середній ківі – 62% ДН
2 ст. л свіжої петрушки – 11% ДН
Поживні речовини легко руйнуються при нагріванні, тому вживання цих продуктів у сирому вигляді надасть більше користі для організму.
Раніше українська лікарка-дієтологиня Катерина Толстікова у своїй Школі Здоров'я розповіла про найбільш доступні та поживні продукти.
Курячі яйця – одне з найкращих джерел високоякісного протеїну.
Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.
Дополнительно: