Більшість людей звикли смажити на рафінованій соняшниковій олії. На думку нутриціологині Яни Легези на рафінованій олії смажити можна, але користі в таких продуктах не буде, тому що в процесі їх обробки зникають вітаміни А, D і Е. Крім того «в таких смажених продуктах на рафінованих оліях занадто великий вміст омеги-6, яка є причиною багатьох хвороб, зі збільшенням її норми в організмі».
Як вважає експертка, «можна смажити на оливковій олії, температура горіння якої — 160-232 C», але потрібно брати рафіновану оливкову олію. Оливкова олія є однією з найкорисніших олій, у ній міститься олеїнова кислота, яка допомагає роботі серця та головного мозку.
Найкращим маслом для смаження продуктів, на думку Яни Легези, є розтоплене вершкове масло, саме це масло вважається найбільш екологічним і корисним. Відмінність топленого масла від звичайного в тому, що у випадку приготування топленого масла з вершкового масла витоплюють білки, цукор і воду, залишаючи молочний жир. У топленому маслі є вітаміни А, Е, РР, D та мінерали: кальцій, залізо, магній, натрій, фосфор. «Точка димлення такого масла — 148-248 C», – розповіла нутриціологиня. Топлене масло корисне для мікрофлори кишківника, а також допомагає знизити рівень запалень в організмі.
Кокосова олія та особливо олія авокадо також корисні та можна використовувати для смаження, але вони достатньо дорогі. Кокосове масло «на 92% складається з насичених жирних кислот, тому підходить для нагрівання. Точка диму – 176-248 C. Кокосова олія може зберігатися дуже довго та не псуватися». «Олія авокадо нагрівається до 271 C, також чудово підходить для смаження».
Читайте також:
Який симптом, що посилюється ввечері, свідчить про ожиріння печінки
Який вид чаю зменшує зморшки, а який знижує тиск — як відомий напій уповільнює старіння
Продукти, які посилюють запах поту, та продукти, які допоможуть позбавитись неприємного запаху тіла
Дополнительно: