Пт. Авг 19th, 2022
Заправка для борщу на зиму: шість рецептів для насиченого смаку

В розпал літа, коли на городах достигають овочі, можна без проблем приготувати борщову заправку на зиму. Готується вона досить просто та швидко, а більшість часу йде на те, щоб почистити і порізати всі інгредієнти.

Заправка для борщу на зиму додається в самому кінці приготування цієї страви. Тут дуже важливо не перетримати потім каструлю на вогні, щоб колір залишився насиченим. Рецептів борщової заправки існує багато, і ось шість цікавих варіантів.

Заправка для борщу на зиму з буряка та капусти

Щоб приготувати її, вам знадобиться:

1 кг помідорів;
1 кг буряків;
1 кг солодкого перцю;
700 г моркви;
1 головка капусти;
700 г цибулі;
гіркий перець (за бажанням);
сіль та цукор;
рослинна олія.

Спосіб приготування:

Промити у воді помідори, занурити їх на кілька секунд у киплячу воду, а потім відразу у холодну. Тепер можна без проблем зняти шкірку. Подрібнити блендером, щоб отримати пюре.
Моркву добре промити, очистити і нарізати дрібною соломкою. Можна подрібнити за допомогою крупної терки.
Буряк також помити, почистити і натерти. Краще брати темно-бордовий овоч, тоді заправка для борщу буде насиченого кольору.
Цибулю очистити і нарізати напівкільцями.
У перця відрізати плодоніжку, вичистити насіння. Порізати великими квадратиками.
Тепер цибулю можна пасерувати на рослинній олії. Додати моркву, а потім і солодкий перець. Далі буряк. Залити все помідоровим пюре. Тушкувати на середньому вогні 10-15 хвилин.
Капусту нашаткувати тонкою соломкою і додати в кінці до борщової заправки. Проварити ще 5 хвилин.
Якщо вам подобається легка кислинка, перед тим, як закривати банки, додайте трішки оцту.
Розкласти заправку до стерилізованих банок, закрити кришки, перевернути і залишити в темному місці.

Борщова заправка на зиму без додавання капусти

Якщо у вас буде така заправка для борщу на зиму, вам потрібно буде додати лише картоплю і капусту до страви. Це дуже просто і не займає багато часу.

Щоб приготувати борщову заправку на зиму без капусти, вам знадобиться:

1 кг цибулі;
1 кг моркви;
1,5 кг буряка;
800 г солодкого перцю;
1,5 кг томатів;
120 г часнику;
250 г соняшникової олії;
1 столова ложка цукру;
оцтова кислота 70%;
чорний, червоний мелений перець.

Спосіб приготування:

Добре промити та почистити моркву. Подрібнити в кухонному комбайні.
Буряк помити, почистити і також подрібнити.
Томати також помити, очистити від плодоніжок. Збити блендером до стану пюре.
Помити та очистити від насіння солодкий перець. Подрібнити до вигляду соломки.
Цибулю очистити, а потім дрібно нарізати.
Розігріти на сковороді олію, пасерувати цибулю протягом 10 хвилин. Потім перекласти її до каструлі і по черзі смажити до золотистого кольору всі інші овочі, перекладаючи їх до цибулі.
Додати томатне пюре, приправити сіллю та цукром. Перемішати і довести до кипіння. Варити 20 хвилин. Видавити часник, покласти інші спеції та варити ще 10-15 хвилин.
Розкласти до стерилізованих банок, додавши 1 столову ложку оцту на кожен 1 літр. Зберігати в темному місці.

Буряк + квасоля: особлива заправка для борщу на зиму

Це універсальна борщова заправка, адже її можна не лише додавати до готової страви, але й їсти у вигляді салату.

Щоб приготувати, потрібно взяти:

1,5 кг буряків;
1,5 кг помідорів;
0,5 кг солодкого перцю;
0,5 кг моркви;
0,5 кг цибулі;
300 г квасолі;
250 мл рослинної олії;
80 мл оцту 9%;
1 столову ложка солі;
100 г цукру.

Спосіб приготування:

Квасолю добре промити, залити водою і залишити на ніч. Вранці треба ще раз промити, залити чистою водою (приблизно на 2 пальці), відварити до напівготовності.
Моркву промити, почистити, натерти на крупній терці. Те ж саме зробити з буряком.
Перець помити, очистити від плодоніжки і нарізати соломкою. Цибулю подрібнити кубиками.
Помідори помити, зрізати плодоніжки і пропустити через м'ясорубку до стану пюре.
Томати і рослинну олію змішати у каструлі. Довести до кипіння. Додати буряк, половину оцту та перемішати. Варити 10 хвилин від моменту кипіння.
Додати моркву, цибулю і варити ще 10 хвилин.
Тоді додати перець, квасолю. Посолити і додати цукор за смаком. Перемішати і варити 15 хвилин. Влити залишки оцту, перемішати. Довести до готовності.
Розкласти до стерильних банок, закрити кришки, закутати і залишити так до повного охолодження.

Борщова заправка на зиму в пакетах

Цей варіант допоможе зберегти ваш час. А ще овочі, які не піддаються зайвий раз термічній обробці, краще зберігають свої властивості. Вам знадобиться:

1,5 кг буряків;
0,5 кг моркви;
0,5 кг помідорів;
0,5 кг солодкого перцю;
0,5 кг цибулі;
100 г часнику.

Спосіб приготування:

Цибулю потрібно ретельно очистити, промити і подрібнити.
Помідори теж помити, зрізати плодоніжки і порізати на шматки.
Промити моркву, очистити і натерти на крупній терці. Те ж саме зробити з буряком.
Часник порізати ножем досить дрібно.
Добре перемішати всі інгредієнти, розкласти тонким шаром до пакетиків, прибрати в холодильник, щоб випарувалася зайва волога. Краще залишити на ніч. Зранку прибрати до морозильної камери.

Заправка для борщу на зиму в мультиварці

Смачний, дуже простий і швидкий рецепт борщової заправки для тих, у кого є мультиварка. Вам знадобиться:

700 г буряків;
500 г моркви;
200 г перцю;
500 г помідорів;
40 мл оцту 9%;
3 столові ложки цукру;
1 столова ложка солі;
рослинна олія.

Спосіб приготування:

Буряк та моркву потрібно помити, очистити і натерти на крупній терці. Перець очистити від насіння і нарізати на дрібні шматочки. Цибулю почистити і подрібнити. Помідори мілко порізати.
Всі інгредієнти перекласти до каструлі мультиварки.
Приготувати маринад: змішати в ємності оцет із цукром і сіллю. Додати соняшникову олію. Перемішати і влити до овочевої суміші.
Виставити режим «Тушкування» і готувати 40 хвилин.
Перекласти до стерильних банок, закрити кришки, перевернути і закутати до охолодження.

Проста борщова заправка на зиму з двох інгредієнтів

Така заправка для борщу на зиму готується надзвичайно просто, вона не потребує багато часу, але страва з нею виходить смачною, корисною і насиченою.

Візьміть:

500 г помідорів;
1 кг буряків.

Спосіб приготування:

Буряки помити, очистити і натерти на крупній тертушці.
Помідори помити, занурити на кілька секунд в киплячу воду, потім у холодну. Зняти шкірку, а після цього дрібно нарізати.
Змішати в мисці буряки з томатами.
Розкласти цю суміш у окремі пакетики та покласти до морозильної камери.
Дополнительно:
Заправка для борщу на зиму: шість рецептів для насиченого смаку

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.